2015. november 12., csütörtök

Interjú Lianna Baggins-szel

Sziasztok!

Először is szeretnék bocsánatot kérni, amiért nem hoztam egy ideje bejegyzést. Nem szeretnék mentegetőzni, sok minden közbe jött, remélem megbocsájtotok! Viszont, ma egy interjút hoztam nektek,nem mással mint Lyanna Baggins-szel! Köszönöm szépen neki, hogy elvállalta!:)


Kedves Lyanna! Először is szeretném neked megköszönni, hogy elvállaltad az interjút, nagyon sokat jelent!:) A blogger világban több helyen is megtalálhatunk, többek között a Vörös rémfarkas, Save me Barry című blogjaidon. Mióta írsz? Mikor csatlakoztál a bloggerhez, és milyen célból?:) 

Én köszönöm, kedves Astrid, először el sem akartam hinni, hogy tényleg velem szeretnéd elkészíteni ezt az interjút! ( Írni már nagyon régóta írok, nagyjából mióta megtanultam forgatni a ceruzát, már alsó tagozatosként írogattam mindenféle kis történetet a magam örömére. Komolyabban kb. 13 éves korom óta – azaz most már 11 éve (öreg vagyok). Főleg fanficeket írtam, de született pár vers is és filmkritika, utóbbiak meg is jelentek egy azóta sajnos már megszűnt lapban. A bloggerhez már jó pár éve csatlakoztam, akkor még személyes, naplószerű blogot írtam – az egyik még a mai napig megvan, bár mostanában elhanyagoltam. Történetes blogot tavaly március óta vezetek, akkor nyitott A vörös rémfarkas. Azért kezdtem publikálni, mert régi vágyam, hogy író legyek, és kíváncsi voltam, milyen visszajelzések érkeznek a stílusomra, a történetvezetésre, szóval mindenre. De az egyedi ötleteimet nemigen szoktam publikálni, ezért tettem ezt egy fanfictionnel, és ezt nem úgy kell érteni, hogy a ff műfaját lebecsülöm (ellenkezőleg, imádom őket az első hosszabb lélegzetvételű művem például egy Piton ff volt), vagy a saját ötleteimet akkora nagyra tartom. Vannak még történet ötleteid? Esetleg némelyiket a jövőben publikálod is?

Rengeteg van, talán túlságosan sok is. A legtöbbet nem tervezem blogos felületen publikálni, mert szeretném majd megpróbálni kiadatni őket. Jelenleg több regényem is van készülőben. Blogos felületen továbbra is megmaradok a ff területén, már 12 fejezet megvan egy Lie to me ff-ből, ez a legújabb projektem, illetve egy crossover történet van még a tarsolyomban, de egyelőre nem árulnék el többet róla, mert még csak az alapötlet csírázott ki a fejemben.

Mostanában egyre több az új blogger, mit gondolsz róluk? Szerinted inkább divatból kezdenek el írni, vagy tényleg "normálisan" csinálják?

Megmondom őszintén, csak néhány bloggert követek a régi motorosok közül, de azért némi fogalmam van az újakról is. Azt gondolom, hogy aki blogba fog, annak el kell döntenie, hogy miért csinálja. Ha divatból, azzal sincs feltétlen gond, inkább írással üsse el az idejét, mint káros dolgokkal. Viszont ha valaki normálisan csinálja, esetleg komoly céljai vannak az írással, annak kutya kötelessége komolyan is venni, igényesen írni és törekedni a fejlődésre. Szerintem ez is, mint minden egyéb trend, ki fog majd futni idővel, akkor pedig úgyis kiderül, ki miért írt. Egyébként vannak a blogos berkekben hihetetlenül tehetséges emberek, de sok példát látok az ellenkezőjére is. Nem zavarnak, az már inkább, ha ocsmányul reagálnak az esetleges kritikákra, amik ráadásul segítő szándékkal érkeznek.

 És mi a véleményed a blogger közösségről? Mik a pozitív, és negatív hatásai/dolgai? 

Sajnos azt gondolom, hogy nem igazán beszélhetünk valódi közösségről. Több kísérlet is történt arra, hogy ne csak arctalan bloggerekként éljünk egymás mellett, és történik ma is, sajnos én azt látom, hogy nem igazán koronázza siker ezeket a remek kísérleteket. Van jó néhány személy, akit szinte minden blogger ismer, de a legtöbb blogoló elvész a nagy tömegben. Mindenképp pozitív, hogy sokan szeretnek írni, és a blogos csoportokban sok jó példát is látni, amikor az emberek segíteni szeretnének egymásnak. A negatív talán az, hogy több bloggert, akit sokkal jobban el kellene ismerni, nem ismernek. Illetve nem veszik sokszor a fáradtságot a bloggerek, hogy kommenteljenek egymásnak. 

Szerinted min kéne a bloggereknek változtatniuk?

Összefügg a kérdés az előzővel. A legégetőbb dolog a visszajelzés, pontosabban annak hiánya. Venniük, vennünk kell a fáradtságot arra, hogy néhány biztató szóval segítsük legalább azokat, akiket olvasunk. Nekem sokszor a negatív vélemény is jobban esne, mint a semmi. Éppen ezért tetszett különösen a kampányod, és igyekszem én is ennek megfelelően cselekedni, és írni, akinek csak tudok. 

Mit üzennél a feltörekvő íróknak, és olvasóidnak?

Az olvasóimnak azt, hogy nagyon köszönöm, hogy vannak nekem, mindig boldoggá tesz, ha bármiféle visszajelzést kapok tőlük, illetve azt, hogy imádom őket! ( A feltörekvő íróknak pedig azt, hogy sose érezzék késznek magukat, mindig törekedjenek a fejlődésre, hiszen a nyelv ajándék, amit félig készen kapunk, és kutya kötelességünk művelni. És persze azt, hogy ne féljenek minden ötletüket megvalósítani, ne féljenek szárnyalni, és szeressék mindig szívből az írást, soha ne érezzék kényszernek! Na és persze olvassanak nagyon sokat, és ne szégyelljenek megfogadni olyan tanácsokat, amiket tapasztaltabbak adnak.

Köszönöm szépen, hogy elvállaltad az interjút Lyanna, nagyok sokat jelent!

Köszönöm én is!:)

Lyanna blogjai:
A vörös rémfarkas [Trónok harca FANtázia]
Save me, Barry!
Bárcsak [One Direction ff] ( közös blog, író társa M. Gin!:) )
Skyscraper Blogdesign (design blog, ahol az egyik remek kritika író!:) )

Remélem tetszett ez a kis interjú, és kérlek írjátok meg, hogy legközelebb milyen cikket írjak, vagy esetleg valamilyen ajánló, design bejegyzés érdekelne titeket?:) Köszönöm, hogy elolvastátok!:)

1 megjegyzés:

  1. Most találtam a blogodra, és nagyon szuper!
    Meg fogok próbálni ebből a cikkből jónéhány dolgot megfogadni!(most túl fáradt vagyok ahhoz, hogy ezt a mondatot meg tudjam normálisan fogalmazni)
    A következő cikkedben elmagyarázhatnád, hogyan kell visszaszámlálót a blogra rakni. Persze, csak ha tudod hogyan kell.
    Szép éjszakát!

    VálaszTörlés