2015. október 28., szerda

Hogyan reklámozzuk a blogunkat?

                                                Hogyan reklámozzuk a blogunkat?
                                     

Ez a mondat minimum egyszer mindenki fejében megfordult, ha nem többször is. Mert valljuk be, manapság eléggé nehéz olyan blogot írni, amire az emberek felfigyelnének, hiszen rengetegen vagyunk mi, bloggerek, és olyan sok témájú blog és történet van, hogy egyedit alkotni a sok love, és depressziós story között már nagy dolog. De akkor hogyan érhetnénk el, hogy az olvasó felfigyeljen a mi írásunkra? Ebben próbálnék segíteni nektek ezzel a cikkel, hátha valakinek hasznos lesz.

Találjuk meg a célközönséget.
Szerintem mondanom sem kell, hogy ez az egyik legfontosabb. A blogunkra a megfelelő emberek figyelmét próbáljuk meg felkelteni. Egy pelenkának a reklámját sem egy tinédzser csatornán fogják leadni, pont, ahogyan egy 1D-s blogot sem a "Beauty blogok világa" című csoportban. Bár nem kizárt, hogy az előbb említett helyeken is lesz valamennyi sikere a termékeknek, de azért egy Harry Styles-os történetet inkább egy olyasmi rajongói csoportban kéne megosztani, mert ott valószínűleg sokkal több lesz az érdeklődő. Nem is beszélve arról, hogy a legtöbb blogger ugyebár facebookon reklámoz, azon belül is az erre szakosodott csoportokban, viszont ha rendszeresen nem oda való posztokat teszünk ki, először azokat, majd pedig minket fognak kidobni onnan, szóval nem éri meg. Ha megvannak az érdeklődők, akkor ajánlatos azon a helyen tovább "nyomatni", ahol őket is megtaláltuk, hiszen az olvasók nem egy nap alatt vesznek minket észre, mert rengetegen vagyunk.

Figyelemfelkeltő reklámszöveg
"Új blog, nézzetek be!" Most őszintén, ti napi hány ilyen posztot láttok? 10-et? 20-at? És mennyire kattintotok rá? 1-re? 2-re? Semennyire? Na látjátok! Ezért kell egy ilyen promóciós szöveg, vagy mi, ami felkelti az emberek érdeklődését, és arra készteti őket, hogy igenis, nézzenek be, mert érdekesnek tűnik. De hogyan is érhetjük el ezt a hatást? Száz százalékosan sehogy, hiszen nincsen olyan téma szerintem, ami mindenkit, kivétel nélkül érdekelne. Ezért megint a célközönséget kell megfogni. A reklámozós bejegyzésbe akár beleírhatod a fülszöveget, ami rövid, lényegre törő, és frappáns. Hanyagoljuk az "átlagos lány", "a banda felhívta a színpadra, és minden megváltozott", s ezekhez hasonló kifejezéseket, mert már lerágott csontok, és a legtöbben már olvastak ilyesmi sztorikat, szóval nem nagyon fogja őket érdekelni. NEM azt mondom, hogy egy sablonos alaptörténetből nem lehet valami egyedit kihozni, de az egy másik téma. Kiírhatod meg a legfrissebb fejezet egyik érdekes, de lehetőleg nem spoileres részét is, vagy írhatsz valamilyen szöveget, ami egyedi, és hívogató. Szerintem az is nagyon jó, hogyha egy képet is illesztesz be, hiszen így még inkább feltűnő a bejegyzésed, és szebb is, ami plusz pont, hiszen a bloggerek többsége eléggé felületes, így lehet, hogy az a szép fejléc fogja őket rávenni arra, hogy rákattintsanak a blogodra. Még szerintem az is jó, ha megemlíted a történetet/webhelyed témáját. Mert nem mindegy, hogy Pretty Little Liars vagy Harry Styles fanfiction, esetleg saját szerelmi történet, illetve design blog.

Jó alapötlet
Oké, oké, ez annyira nem a reklámozáshoz tartozik... de mégis. Ha sikerül neked a mára már lehetetlenné vált feladat, vagyis, hogy valami egyedit alkoss - és tényleg az legyen, ne csak kiírd, hogy egyedi történet, azt totál sablon sztori -, akkor több lesz az érdeklődő, hiszen ilyet eddig még senki sem csinált. Annak idején például páratlan ötlet volt a Jó Blogok Tárháza, ahol a megfelelő szintet elérő, és minőségi blogokat gyűjtötték össze, illetve Kertész Kinga Üzenem... című blogja is, hiszen addig még olyan történet nem volt. Azóta nyílt rengeteg hasonló portál, de az adott témában ők voltak az elsők, és azt az emberek nem felejtik el, szóval övék a pálma nagy része. Igaz, tényleg nehéz feladat, de megéri!:)

Érdekes cím
Ez szintén a figyelemfelkeltés (hányszor használtam már ezt a szót a cikk alatt?:"DDDD) miatt fontos. Ha jó, érdekes címet adsz a történetednek az emberek felfigyelnek rá, hogy "Hm....vajon miről szólhat?", és beleolvasnak. Én szeretem, ha egy blognak, magyar címe van, hiszen értem, és sokkal szimpatikusabb. Az angol kicsit már unalmas, mert minden második dolognak ilyen a neve, és itt nem csak a portálokra gondolok. Persze, ha annyira jól hangzik, akkor oké, de egyébként ott a gyönyörű szép, és egyedi anyanyelvünk, használjuk azt, vagy egy másik nyelvet! Én összesen eddig azt hiszem 2, vagy 3 német című blogot találtam, és rájuk is kattintottam, mert érdekeltek. De ott van a finn, svéd, francia, spanyol, és a többi, és a többi. Ki gugli fordítózod - bár az necces, nem biztos, hogy pontos lesz - esetleg megkérdezel valakit, aki beszéli az adott nyelvet, szerintem elég az is, hogyha alap fokon, és tádááám, van egy különleges elnevezésed. Csak egy kis időt kell rá fordítani, és nem benyomni az első szót/mondatot, ami eszedbe jut.

Szép, ízléses design
Ezt már inkább akkor kellene "bevetni", amikor az olvasó megnyitotta a blogot, és még csak nézegeti. Egy gyönyörű kinézet sokkal jobban vonzza a bloggereket. Bár egy történetnél a design az egyik utolsó szempont, de igazán megéri, hiszen az egész honlap ezerszer színvonalasabbnak fog tűnni. Én azért szeretem ezt a lépést megtenni, mert örömömet lelem benne, nekem ez szórakozás, és egyáltalán nem nehéz, csak egy kis gyakorlás kell hozzá. Aki viszont egyáltalán nem ért hozzá - mint én a kislabda hajításhoz... - az rendelhet, hiszen csomó ilyen portál van már, legtöbbjük pedig eléggé jó is, így megéri tőlük rendelni. Szóval munkára fel, mert szuper dolog, amikor látod azt a gyönyörű designt! *-*

Tisztelet, és alázatosság
Ezalatt először is a stílust értem. Ha lekezelő, "énmindenkinéljobbvagyok" hangnemben írod, akkor viszont sok mindenkit magadra haragíthatsz, és elriaszthatsz, hiszen kinek van kedve egy undok, egoista bloggerhez? Senkinek. Ezért fontos, hogy mindenképpen tiszteld az olvasóidat, és a többi írót, és ne gondold azt, hogy te több lennél náluk. Ez nagyon fontos! Ha ez megvan, akkor máris sokkal szívesebben nyitnak feléd, és nem fogsz olyan "gonosznak" tűnni!:)

Remélem, hogy segíthettem, hozzászólásban szívesen várom a véleményeket. Illetve írjátok meg azt is, hogy milyen cikkekre lennétek még kíváncsiak!:)


9 megjegyzés:

  1. Szia, Astrid! :)
    Nagyon tetszett a cikked, aranyosan megfogalmaztad, talán megpróbálok összekaparni valami normális reklámszöveget!
    Köszönöm mindenki nevében :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Leona!
      Köszönöm szépen, és örülök, hogy tetszett a cikkem!:)

      Ölel-puszil: Astrid H.

      Törlés
  2. köszi a tanácsokat sztem nagyon jók érdemes megfogadni őket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viki!
      Nagyon örülök, hogy tetszettek a tanácsaim!:)

      Ölel-puszil: Astrid H.

      Törlés
  3. Tényleg jó tanácsokat adtál, mindenképp fontos ezeket betartani, hiszen a blog sikeressege sokban függ a marketingtól sajnos, de ez van.
    (btw.... Az azerbajdzsáni nyelv elég kreatív? :D)
    És tényleg egy nagyszerű cikket olvashattunk, köszönjük, hogy szántál rá időt <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barby!
      Jujj, köszönöm, hogy tetszettek as tanácsaim. Igen, sajnos manapság tényleg sok minden függ egy jó reklámtól!:/
      (btw....Igeeen!:"DDDD)
      Én köszönöm, hogy elolvastad/elolvastátok!:)

      Ölel-puszil: Astrid H.

      Törlés
  4. Drága Astrid! :)
    Eszméletlen jó cikkíró vagy, és ismét csak azt tudom mondani, hasznos tanácsokkal láttad el az oldalra látogatókat. Hihetetlen jó tudni, hogy van még, aki így törődik más bloggerekkel, nem pedig csak a saját fényűzése érdekli. Köszönjük neked!
    Ami pedig a kérdésedet illeti, szerintem megfogalmazhatnál egy cikket arról, vajon miért van az, hogy sokan elutasítják a másikat olyan szempontból, hogy semmiféle visszajelzést nem írnak a blogjára? Engem ez érdekelne, mert szerintem korábban senki nem világított még rá erre a problémára.
    További jó blogolást, Gin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. KedvesGin!:)
      Nagyon szépen köszönöm a dicséretet, rengeteget jelent!*-* Én köszönöm nektek, hogy elolvastátok ezt a cikkemet (is)!:) Köszönöm szépen az ötletet, sokat segítették vele!:)

      Ölel-puszil: Astrid H.

      Törlés
  5. Nagyon hasznos lett ez a bejegyzés és maga az egész ötlete is tetszik a blognak. A desing-ja szép és kellemes.
    És szerintem neked sikerült egyedi témát találnod. Gratulálok! :))

    VálaszTörlés